Creativiteit

Regelmatig wordt me gevraagd wat ik ‘doe’ om creatief te zijn, te worden of te blijven. En of ik tips heb? Je kunt veel literatuur vinden over creativiteit; hierin staan diverse  modellen, definities, procesbeschrijvingen etc. Het is natuurlijk helemaal prima om je hierin te verdiepen. Eerlijk gezegd ben ik zelf nooit heel erg bewust met creativiteit bezig, mijn creativiteit is er (meestal) gewoon. Overal kun je inspiratie opdoen die je creativiteit aanwakkert en/of naar grotere hoogtes brengt. Nog veel leuker wordt het als je samen een groepscreativiteitssessie belegt. Of je nu met je ‘kantklosclub’ het maandelijkse clubblad wilt vernieuwen of een professionele productlancering voorbereidt in een vechtersmarkt.  

Ik ga een paar (gratis) tips geven om de creativiteit te stimuleren. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het hebben van een helder doel helpt. Zo rijd ik regelmatig van A naar B via een voor mij onbekende route, zonder gebruik te maken van een routeplanner (en dit doe ik niet alleen als er file staat!). Op deze manier zie je nieuwe dingen die je kunnen inspireren. Tevens heb ik geleerd van hersenonderzoeker Victor Lamme (expert op het gebied van de werking van het brein) dat je door nieuwe dingen te ondernemen, nieuwe hersenbanen aanmaakt. Dit laatste doet gelukkig geen pijn overigens.  

Tweede tip: bespaar bij een gezamenlijke creativiteitssessie niet op het inhuren van een procesbegeleider en ruimte die creativiteit uitademt en stimuleert. Check vooraf ook de kwaliteit van de aanwezige randvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld de smaak van de koffie (al is dit laatste ook puur eigenbelang).  

Derde tip: als je dan denkt dat je alles op tafel hebt gegooid tijdens een creativiteitssessie, ga dan nog zeker een half uur door. Zodoende weet je zeker dat de echt creatieve ideeën naar boven komen. Hetgeen wat voor de hand lag, is dan namelijk allang gezegd.  

Laatste tip: structureer achteraf. Wat ik hiermee bedoel? Neem deze blog en het onderwerp. Ik bedacht dat ‘creativiteit’ een leuk onderwerp zou zijn en zodoende ben ik begonnen met schrijven. Zonder een strak omlijnd plan, wel met een helder doel: deze blog. Heerlijk om niet te weten hóe je eindigt. Als je alles ‘eruit hebt gegooid’, ga dan het geproduceerde opnieuw bekijken, en breng orde en structuur.  En zie hier, een blog over creativiteit.  

Tot slot: mocht ik je op weg kunnen helpen bij het stimuleren van je creativiteit of de organisatie van een groepssessie, dan weet je mij te vinden. Mijn eerste advies is (altijd) gratis, alleen gebruik van je (mobiele) telefoonkosten zijn voor je eigen rekening. : )    

Bob Krijnen
September 2016
PS Voor meer tips: lees ook mijn blog ‘ Out of boxers

Dit keer een ' gast blog'  van Peter van der Geer oprichter van debat.nl. Met Peter heb ik met veel plezier samen gewerkt tijdens meerdere debat avonden voor artsen en verpleegkundigen. 

Bob Krijnen, 
Mei 2016.

Als u moet kiezen tussen debat of dialoog, wat verkiest u dan? 9 van de 10 mensen gaan voor dialoog. Dialoog voelt veilig, open en er wordt tenminste geluisterd. Kijken we naar de praktijk, dan hebben veel conversaties meer weg van debat dan van dialoog. A zeggen en B doen dus. Hoe komt dat?

Mensen zijn kritische wezens. Kritisch omdat we geleerd hebben mensen niet op voorhand te vertrouwen. Kritisch omdat we wel weten wat we hebben, maar niet wat we krijgen. Kritisch, omdat het makkelijker is om iets ergens op af te dingen dan iets toe te voegen. Voeg daarbij het fundament onder ons onderwijs dat iets pas klopt als niemand het meer kan weerleggen, en de verklaring waarom debat vaker voorkomt dan dialoog is zo ongeveer rond.

Debatteren we dan ook goed? Helaas. Dat begint al met de doelstelling van een debat. Volgens sommigen is dat waarheidsvinding: het debat is een test van een idee, een botsing van argumenten. Dit type debat verwacht je tussen wetenschappers. Volgens anderen is het doel juist winnen: het draait om gelijk krijgen, winnen dus en een botsing van ego’s is daarbij onvermijdelijk. Aan dit soort debat doen politici.  

Goed debatteren veronderstelt verder enkele essentiele vaardigheden. Vlijmscherp argumenteren, drogredenen doorzien, kort en bondig spreken, een publiek verleiden, kortom: overtuigen. In Oxford krijgen ze dat met de paplepel ingegoten, in Coevorden moeten onze jongeren het doen met een spreekbeurt en af en toe een lagerhuisdebatje.

Ons verlangen naar dialoog wordt ook versterkt door de kwaliteit van onze debatten. Debatten zijn doorgaans saai, leveren weinig op en alles wat je zegt kan tegen je worden gebruikt. Maar hoe staat het dan met de dialoog in de praktijk? Als luisteren de kern is van dialoog ontbreekt vaak de belangrijkste voorwaarde om aan dat luisteren te voldoen: echte interesse in wat de ander zegt. Door dit gebrek aan interesse maken we te weinig tijd, stellen we alleen oppervlakkige vragen en zoeken we vooral bevestiging voor wat we al weten.

Wat nu? Laten we het eenvoudig houden. Begin nooit zomaar te argumenteren. Maak expliciet waarom u dat doet. Leg uit waarom u debat of dialoog wil. Dan hebt direct een titel om elkaar scherp te houden in de discussie die volgt. Met debat en dialoog toont u gewoon meer ambitie dan met lukraak spreken.  

Peter van der Geer,
Debat.NL

Gebruikerservaringen hebben een voorspellende waarde voor de verkoopcijfers van een product. Ze spelen namelijk een doorslaggevende rol bij de beslissing om een product wel of niet aan te schaffen. Een advertentie maakt je attent op een bepaald product, maar een positieve gebruikerservaring haalt je over het product ook echt aan te schaffen. Deze ervaring noemen we UX; UX staat voor User Experience. UX is overal te vinden op internet.  

UX heeft een vlucht genomen sinds de komst van internet en social media. Iedereen die UX heeft en een internetverbinding, kan een belangrijke stem hebben bij een grote menigte. Waren het voorheen toonaangevende vakbladen, nu zijn het de vloggers en de bloggers die het beeld bepalen. Deze UX’ies hebben de kracht een menigte in beweging te brengen ten voordele of ten nadele van een product.  

Een sterk voorbeeld is het verhaal van Nike’s entree in de skateboardmarkt. Nike was in deze (zeer grote) markt nog geen speler. Een Nike-medewerker bemerkte tijdens zijn lunchwandeling dat relatief veel skateboarders Nike Air-sneakers droegen, wat oorspronkelijk basketbalsneakers zijn. Een simpel gesprek met de gebruikers gaf de UX: het waren het comfort en de vergevingsgezindheid/flexibiliteit van de Nike Air-sneaker die deze schoen bij skaters zo geliefd hadden gemaakt. Bovendien zagen ze er ‘vet’ uit. Nike heeft deze UX ter harte genomen bij het ontwerp van de toekomstige Nike SB-lijn (SB=Skateboard). De rest is geschiedenis: Nike is momenteel een van de grootste merken in de skateboardmarkt.

Luisteren naar de UX en bereid zijn deze mee te nemen ter verbetering en verdere uitwerking van je product is de sleutel tot succes. Hoe je dit doet, heb ik hierboven beschreven: blijf in beweging, kijk echt om je heen, praat met je klanten, luister naar wat deze te zeggen hebben over je product en doe er je voordeel mee. De rest volgt vanzelf. En daar hoef je geen UX-ie voor te zijn.

Bob Krijnen
Maart 2016

The Black Eyed Peas vroegen zich zingend af: ‘Where is the love’? Een belangrijke levensvraag, ook voor de marketeer van nu.  Deze dient te worden beantwoord voordat er marketingplannen komen. Je wilt vast wel weten waarom…  

Regelmatig praat ik met opdrachtgevers over de liefde, de merkenliefde wel te verstaan. Wat boeit en bindt een gebruiker aan een bepaald merk, een specifiek product, dienst of bedrijf? Is dit het logo? Het beeldmerk? De tag line? De inhoud? Het gevoel dat men heeft bij deze zaken? Ik durf te beweren dat het antwoord ligt in alle bovengenoemde. Wij dénken dat we beslissingen verstandelijk nemen. Maar de belangrijkste beslissingen komen tot stand vanuit gevoel. Merkenliefde komt voort uit een gevoel van aansluiting: voelt de gebruiker zich thuis bij je merk (identiteit)?

Onderschat niet de kracht van een merkidentiteit die de merkenliefde aanspreekt. Deze identiteit ontstaat soms toevallig, maar meestal is hier goed over nagedacht. Dat is precies een van de dingen die wij bij de Blue Office Battery graag doen: meedenken over jouw merkidentiteit. Jouw merk, product, dienst of bedrijf naadloos laten aansluiten bij het gevoel van jouw klanten. Hoe wij dat doen houden wij natuurlijk een beetje geheim. Eén ding wil ik wel verklappen. Samen kunnen we die belangrijke vraag beantwoorden: ‘Where is the love?’


Bob Krijnen
Maart 2015

Vaak hoor ik de kreet dat we meer ‘out of the box’ moeten denken. Men bedoelt hiermee dat wij ons vermogen aanspreken om de gebaande paden te verlaten.  Dit is voor heel veel mensen een heel moeilijke wandeling. Onze hersenen zijn door de jaren heen geprogrammeerd om verrassingen te vermijden en risico’s te ontlopen. Deze sterk geprogrammeerde mensen denken al snel ‘Wordt nu eens volwassen’ als ze een out-of-the-box-denker horen. Ik ga graag nog een stapje verder. Wat mij betreft is er geen box!  
Denk eens terug aan de tijd dat je een kind was: je fiets was je motor (met motorgeluid door dat stukje plastic tussen de spaken), de schommel je vliegtuig, de bank je boot, de boom je fort en Barbie je beste vriendin. De box waarin een cadeau kwam, gaf vaak langer speelplezier dan het cadeau zelf. Onze hersenen waren nog niet geprogrammeerd en we hadden het vermogen om vrij te denken! Wat nou risico’s? We verzonnen elke dag iets nieuws en hadden plezier. Plezier geeft nog meer creativiteit en dus nog meer nieuwe ideeën.   

Natuurlijk, je kunt niet de hele dag de gebaande paden verlaten om op zoek te gaan naar nieuwe kusten.  Voor alles is een tijd. En natuurlijk zijn niet alle ideeën goed Maar liever veel ideeën waarvan een aantal niet bruikbaar is, dan helemaal geen ideeën. Nadat het denken de vrije loop heeft gehad, is het goed om structuur in de ideeën aan te brengen. Zo kunnen ze verwerkt worden tot bruikbare, toepasbare acties. Mijn mening: een goed idee is pas een goed idee als dit idee uitgevoerd kan worden in de dagelijkse praktijk en waarde toevoegt aan het geheel: de strategie, de merkidentiteit, love factor, je campagne etc. Een avontuur dat ergens toe leidt. Out of the box? Er is geen box! (Behalve die waarmee je gespeeld hebt natuurlijk).


Bob Krijnen
December 2014